Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 40 - 100 g cukru
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1081 kJ / 258.2 kcal
- Białko
- 1.6 g
- Węglowodany
- 62.8 g
- Tłuszcz
- 1.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 8 g
- Sód
- 8.2 mg
Alternatywne przepisy
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 godz. 15 min
Czekośliwka
1 godz.
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Powidła wiśniowe
1 Std. 55 Min
Ketchup
1 godz. 20 min
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1h 10min
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 godz.
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 godz.
Powidła śliwkowe
2 godz.
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55min