Urządzenia i Akcesoria
Żurek
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
2 porcje
Składniki
-
35 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
20 g oleju
-
50 - 75 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
-
50 g białej kiełbasy, parzonej pokrojonej w plastry
-
350 g wody
-
100 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ - 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 - 2 ziarna ziela angielskiego
-
150 g zakwasu na żurek gotowego (patrz wskazówka) lub wykonanego samodzielnie
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 grzyby, suszone uprzednio namoczone
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
½ łyżeczki chrzanu, tartego śmietankowego (opcjonalnie)
-
25 g śmietany, 18% tłuszczu (opcjonalnie) w temp. pokojowej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
8.8 g
Kalorie
1415 kJ /
338 kcal
Tłuszcz
28 g
Błonnik
1 g
Węglowodany
13.3 g