
Urządzenia i Akcesoria
Krupnik i danie z indykiem na Varomie; Jabłka pod kruszonką
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Krupnik i danie z indykiem na Varomie
-
100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub mazurskiej
-
120 - 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
80 g cebuli przekrojonej na pół
-
70 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
70 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
50 g kalarepy (opcjonalnie) pokrojonej na kawałki
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 łyżka przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 liście laurowe, suszone
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 - 3 grzyby, suszone (opcjonalnie)
-
400 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonych w plastry, zamarynowanych (patrz wskazówka)
-
900 - 1500 g wody (patrz wskazówka)
-
400 - 450 g warzyw, mieszanych szybko gotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, pieczarek), pokrojonych na 4-5 cm kawałki (patrz wskazówka)
Jabłka pod kruszonką
-
50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
-
500 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
50 g płatków owsianych
-
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Sos pomidorowy
-
1 łyżka natki pietruszki, świeżej posiekanej, do posypania
-
30 g koncentratu pomidorowego
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
556 kcal /
2328 kJ
Białko
29 g
Tłuszcz
17 g
Węglowodany
75 g
Błonnik
11.6 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
1509 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PARTY DLA PRZYJACIÓŁ
7 Przepisów
Polska
Polska