Wielkanocne babeczki „owieczki”
TM6 TM5

Wielkanocne babeczki „owieczki”

4.6 (79 ocen)

Składniki

Pomarańczowe babeczki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 120 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 75 g oleju
  • 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 60 g mleka

Dekoracja

  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 150 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • pianki marshmallow, mini, do dekoracji (ok. 150 g, patrz wskazówka)
  • 6 czekoladowych jajek, nadziewanych, przekrojonych na pół
  • pisaki cukrowe, biały i czarny, do dekoracji
  • pestki dyni, do dekoracji (24 szt.)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1499.9 kJ / 358.5 kcal
Białko
4.9 g
Węglowodany
44.8 g
Tłuszcz
18.8 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Błonnik
0.9 g
Sód
165.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy