Urządzenia i Akcesoria
Wielkanocne babeczki „owieczki”
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 sztuk
Składniki
Pomarańczowe babeczki
-
250 g mąki pszennej
-
150 g cukru
-
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
-
2 jajka
-
75 g oleju
-
60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
60 g mleka
-
120 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
Dekoracja
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
mini pianek marshmallow do dekoracji (ok. 150 g, patrz wskazówka)
-
6 czekoladowych jajek, nadziewanych przekrojonych na pół
-
pisaki cukrowe biały i czarny, do dekoracji
-
pestki dyni do dekoracji (24 szt.)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
165.7 mg
Białko
4.9 g
Kalorie
1499.9 kJ /
358.5 kcal
Tłuszcz
18.8 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
8.1 g
Węglowodany
44.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER I/2023
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Muffiny bananowo-czekoladowe z orzechami
50min
Babeczki pistacjowe z kremem
50min
Babeczki nietoperze na Halloween
2h
Wielkanocny baranek z makiem
2h 15min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2h 5min
Wielkanocne gniazdka czekoladowe
1h 30min
Halloweenowe mleczne bułki
5h
Halloweenowe babeczki
1h 40min
Wielkanocne babeczki
50min
Lizaki bezowe choinki
3h 40min
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim i ozdobami
2h
Pierniczki alpejskie
25h 25min