Wielkanocne babeczki „owieczki”

Wielkanocne babeczki „owieczki”

4.6 98 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
12 sztuk

Składniki

Pomarańczowe babeczki
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75 g oleju
  • 60 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 60 g mleka
  • 120 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
Dekoracja
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 150 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mini pianek marshmallow do dekoracji (ok. 150 g, patrz wskazówka)
  • 6 czekoladowych jajek, nadziewanych przekrojonych na pół
  • pisaki cukrowe biały i czarny, do dekoracji
  • pestki dyni do dekoracji (24 szt.)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 358.5 kcal / 1499.9 kJ
Białko 4.9 g
Tłuszcz 18.8 g
Węglowodany 44.8 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 8.1 g
Sód 165.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...