Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 30 g wody, letniej
- 30 g mąki żytniej, typu 720
- 30 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
450
g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 450 g mąki pszennej, typu 450, plus dodatkowa ilość do oprószenia - 280 g wody, letniej
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2757.2 kJ / 659 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 125.5 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 1171.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciabatty na zakwasie
17h
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 Std. 30 Min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 Std. 20 Min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19h
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16h 45min
Bułeczki z solą gruboziarnistą
4 Std. 30 Min