Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn żytni (dzień 1.)
- 30 g wody, letniej
- 30 g mąki żytniej, typu 720
- 30 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe (dzień 2.)
-
450
g włoskiej mąki pszennej do pizzy, typu 00, plus dodatkowa ilość do oprószenia
lub 450 g mąki pszennej, typu 450, plus dodatkowa ilość do oprószenia - 280 g wody, letniej
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ½ łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2757.2 kJ / 659 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 125.5 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 1171.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Zakwas pszenno-jabłkowy
48 godz. 20 min
Chleb na zakwasie z krzycą i suszonymi morelami
12h 30min
Chleb pszenny na zakwasie
15h
Pumpernikiel
43 godz.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chleb żytni na zakwasie (trójfazowy)
19 godz.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z oliwkami
5 godz. 10 min
Pizza 4 sery
2h 15 min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min