
Urządzenia i Akcesoria
Obwarzanki wałeckie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 sztuk
Składniki
-
mleka300 g
-
świeżych drożdży pokruszonych25 g
-
cukru2 ½ łyżeczki
-
mąki pszennej560 g
-
ziaren słonecznika25 g
-
soli3 ½ - 5 łyżeczek
-
oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski20 - 30 g
-
woda do gotowania obwarzanków (ok. 1,5 l)
-
jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania obwarzanków1
-
ziarna sezamu, białego do posypania obwarzanków
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
248.4 kcal /
1040.1 kJ
Białko
7.6 g
Tłuszcz
7.4 g
Węglowodany
39.6 g
Błonnik
2.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

PIKNIK
12 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min
Precle
1 godz.
Karbowane ciasteczka z dżemem
1 godz. 45 min
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1 godz. 40 min
Baletki
1 godz. 10 min
Chałka
2 godz. 20 min
Grissini - paluchy chlebowe
3 godz.
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Bajgle z makiem
1 godz. 25 min
Włoskie grissini
2 godz.
Groszek ptysiowy
1 godz.