Obwarzanki wałeckie

Obwarzanki wałeckie

4.7 186 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 sztuk

Składniki

  • 300 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 2 ½ łyżeczki cukru
  • 560 g mąki pszennej
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 3 ½ - 5 łyżeczek soli
  • 20 - 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • woda do gotowania obwarzanków (ok. 1,5 l)
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania obwarzanków
  • ziarna sezamu, białego do posypania obwarzanków
    mak, do posypania obwarzanków

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 248.4 kcal / 1040.1 kJ
Białko 7.6 g
Tłuszcz 7.4 g
Węglowodany 39.6 g
Błonnik 2.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...