Urządzenia i Akcesoria
Obwarzanki wałeckie
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz.
12 sztuk
Składniki
-
300 g mleka
-
25 g świeżych drożdży pokruszonych
-
2 ½ łyżeczki cukru
-
560 g mąki pszennej
-
25 g ziaren słonecznika
-
3 ½ - 5 łyżeczek soli
-
20 - 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
woda do gotowania obwarzanków (ok. 1,5 l)
-
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania obwarzanków
-
mak, do posypania obwarzankówziarna sezamu, białego do posypania obwarzanków
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
7.6 g
Kalorie
1040.1 kJ /
248.4 kcal
Tłuszcz
7.4 g
Błonnik
2.1 g
Węglowodany
39.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PIKNIK
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chałka
2 godz. 20 min
Zakręcone bułeczki piknikowe
50 min
Bajgle z makiem
1 godz. 25 min
Baletki
1 godz. 10 min
Plecione bułki z makiem
14 godz. 30 min
Świderki z makiem
2 godz. 10 min
Precle
1 godz.
Pierogi ruskie
1 godz. 30 min
Rogale śniadaniowe
2 godz. 10 min
Pita
2 godz. 30 min
Francuska bagietka
3 godz. 50 min
Paluchy drożdżowe z czarnuszką i sezamem
1 godz. 40 min