Obwarzanki wałeckie
TM5 TM6

Obwarzanki wałeckie

4.6 (180 ocen)

Składniki

  • 300 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 2 ½ łyżeczki cukru
  • 560 g mąki pszennej
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 3 ½ - 5 łyżeczek soli
  • 20 - 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • woda, do gotowania obwarzanków (ok. 1,5 l)
  • 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania obwarzanków
  • ziarna sezamu, białego, do posypania obwarzanków
    lub mak, do posypania obwarzanków

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1040.1 kJ / 248.4 kcal
Białko
7.6 g
Węglowodany
39.6 g
Tłuszcz
7.4 g
Błonnik
2.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy