Wersje kompatybilne
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- masło, ilość do natłuszczenia formy
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 15 g oleju
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
Budyń kakaowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 5 żółtek
- 125 g cukru
- 75 g mąki pszennej
- 75 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
60 - 80
g wina Porto
lub 60 - 80 g wina Marsala, słodkiego
Zuccotto
- 40 g wody
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
- gorąca woda, do rozpuszczenia żelatyny
- owoce jagodowe, świeże np. maliny, borówki, połówki truskawek (100-125 g)
- liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1370.3 kJ / 327.3 kcal
- Białko
- 8.5 g
- Węglowodany
- 44.2 g
- Tłuszcz
- 12.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 92.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lody marmurkowe
11 godz. 30 min
Czarny makaron
1 Std.
Deser limonkowo-imbirowy
8h 30min
Deser z musem z czerwonych owoców i czekoladową kruszonką z chili
4 godz. 10 min
Ciasto ananasowe bez pieczenia
6h 30 min
Ciasto z winogronami i oliwą z oliwek
1 Std. 40 Min
Rożki francuskie z serem
7 Std. 40 Min
Kokosowa bita śmietana
5 Min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35 Min
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2h 20min
Ciasto z kruszonką
3 Std. 20 Min
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min