Urządzenia i Akcesoria
Deser biszkoptowy z budyniem i śmietaną (Zuccotto)
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 26 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
Biszkopt
-
masło ilość do natłuszczenia formy
-
5 jajek
-
100 g cukru
-
15 g oleju
-
160 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
-
1 szczypta soli (opcjonalnie)
Budyń kakaowy
-
500 g mleka w temp. pokojowej
-
5 żółtek
-
125 g cukru
-
75 g mąki pszennej
-
75 g skrobi ziemniaczanej
-
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
60 - 80 g wina Marsala, słodkiego60 - 80 g wina Porto
Zuccotto
-
40 g wody
-
1 łyżeczka żelatyny w proszku
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
-
gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
-
owoce jagodowe, świeże np. maliny, borówki, połówki truskawek (100-125 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
92.9 mg
Białko
8.5 g
Kalorie
1370.3 kJ /
327.3 kcal
Tłuszcz
12.8 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
5.7 g
Węglowodany
44.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Wegańskie mini bezy Pavlova z kokosową bitą śmietaną
2 godz. 35 min
Ciasto francuskie
1 godz. 45 min
Kokosowa bita śmietana
5 min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3 godz. 50 min
Ryż z pomarańczami, kurczakiem i zielonym groszkiem
50 min
Płynące ciasto czekoladowe z wędzonym twarogiem
30 min
Ciasto czekoladowo-waniliowe z galaretką porzeczkową
3 godz. 20 min
Pierożki na parze z wieprzowiną
1 godz.
Oponki (bez cukru)
45 min
Racuchy z konfiturą truskawkową (ruchanki)
1 godz. 30 min
Ciasto makowe
1 godz.
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 godz.