Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 80 g mąki krupczatki
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 80 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 200 g mleka
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- olej, do natłuszczenia miski
- 500 g mąki pszennej
- 115 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki soli
Masa twarogowo-ziemniaczana
- 2 jajka
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 500 g twarogu, tłustego, pokrojonego na kawałki
- 150 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych, ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1143.2 kJ / 273 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 34.7 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Błonnik
- 0.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pamoczka grodzieńska
5min
Karbinadle z żymłą
35 min
Drożdżowe kluski z gotowanym mięsem
1h 30min
Szołder (murzin) wielkanocny
2u. 45min
Kołaczyki z bryndzą
1 Std. 40 Min
Knedle bawarskie
1h
Buchty z sosem truskawkowym
1h 20 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1h 30min
Rogaliki orzechowo-waniliowe
1 Std. 40 Min
Babka z likierem jajecznym
1h 20 min
Proziaki z masłem czosnkowym
25 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 Std. 10 Min