![Wytrawne palmiery na dwa sposoby Wytrawne palmiery na dwa sposoby](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/05a9fc53-552a-447e-bfe5-7899e3c4a0d5/Derivates/520b095e-4e39-4400-a9cd-0c015751a661.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Szybkie ciasto francuskie
- 200 g masła, pokrojonego na 1-2 cm kawałki, zmrożonego (patrz wskazówka)
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 90 g wody, zimnej
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie z anchois
- 12 filetów z anchois, w oleju, odsączonych z zalewy (ok. 40 g)
- 40 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½
łyżeczki suszonych płatków chili
lub ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
Nadzienie z oliwek i rozmarynu
- 125 g czarnych oliwek, bez pestek
- 30 g oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liście, posiekane
- 1 szczypta soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Formowanie i pieczenie
- mąka pszenna, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 255.4 kJ / 61 kcal
- Białko
- 0.8 g
- Węglowodany
- 3.3 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 80.5 mg