Wytrawne palmiery na dwa sposoby

Wytrawne palmiery na dwa sposoby

4.6 34 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
50 sztuk

Składniki

Szybkie ciasto francuskie
  • 200 g masła pokrojonego na 1-2 cm kawałki, zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 90 g wody zimnej
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie z anchois
  • 12 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy (ok. 40 g)
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
    ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
Nadzienie z oliwek i rozmarynu
  • 125 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
  • 1 szczypta soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Formowanie i pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 80.5 mg
Białko 0.8 g
Kalorie 255.4 kJ / 61 kcal
Tłuszcz 5 g
Błonnik 0.2 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Węglowodany 3.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...