Urządzenia i Akcesoria
Wytrawne palmiery na dwa sposoby
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
50 sztuk
Składniki
Szybkie ciasto francuskie
-
200 g masła pokrojonego na 1-2 cm kawałki, zmrożonego (patrz wskazówka)
-
200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
90 g wody zimnej
-
½ łyżeczki soli
Nadzienie z anchois
-
12 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy (ok. 40 g)
-
40 g oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
6 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej½ łyżeczki suszonych płatków chili
Nadzienie z oliwek i rozmarynu
-
125 g czarnych oliwek, bez pestek
-
30 g oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku
-
2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście, posiekane
-
1 szczypta soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Formowanie i pieczenie
-
mąka pszenna do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
80.5 mg
Białko
0.8 g
Kalorie
255.4 kJ /
61 kcal
Tłuszcz
5 g
Błonnik
0.2 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Węglowodany
3.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KARNAWAŁ II
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciastka imbirowe z białą czekoladą
5 Std. 45 Min
Wytrawne ciasteczka parmezanowe
1 Std. 25 Min
Włoskie mini pasqualine z jajkiem przepiórczym
1 Std. 30 Min
Mini ptysie serowe (Gougères)
1 Std.
Mazurek wieniec z karmelizowanymi cytrusami
1 Std. 35 Min
Quiche ze szpinakiem i papryką
1 Std.
Hiszpański omlet ziemniaczany
40 Min
Wieniec z halloumi i rozmarynem
1 Std. 50 Min
Pastizzi z groszkiem
1 Std. 30 Min
Ciasteczka z parmezanem i ziołami prowansalskimi
55 Min
Tapenada z zielonych oliwek
10 Min
Paszteciki śródziemnomorskie
50 Min