Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g ziemniaków, woskowych (niemączystych), pokrojonych na kawałki
- 80 g ogórków konserwowych, odsączonych (zalewę zachować), pokrojonych na kawałki
- 250 g papryk, różnokolorowych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 30 g oleju
- 300 g cebuli, pokrojonej w ósemki (patrz wskazówka)
- 550 g kiełbasy, np. podwawelskiej, myśliwskiej, pokrojonej w 1 cm plastry
- 50 g kapusty kiszonej, odsączonej, pokrojonej na kawałki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 250 g wody
- sól, do smaku
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 4 plastry cytryny
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2288.1 kJ / 546.9 kcal
- Białko
- 23.9 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 1436.6 mg
Alternatywne przepisy
Pikantna zupa gyros z wieprzowiną
40min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55min
Wielkanocna zupa gulaszowa z białą kiełbasą
40min
Szwajcarski krupnik
40min
Gulasz kowbojski z kiełbasą
55min
Boczek z kimchi
35min
Zupa z ogórków konserwowych (Rassolnik)
1h 20min
Grecka zupa z wołowiną (TM5)
1h 50min
Zalewajka
1h
Włoska zupa z kiełbasą i makaronem orzo
35min
Zupa caldo verde
45min
Solanka z mięsem
2h