Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g masła
- 700 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 800 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 500 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
- bagietka, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1108.8 kJ / 264.8 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 38.5 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 748.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée z kalafiora, kopru włoskiego i selera (od 9. miesiąca życia)
35min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5h
Pasta truflowa (pate pieczarkowe z truflą)
20 Min
Łosoś marynowany w burakach (Gravlax)
48 Std.
Sos cytrynowy z awokado i szynką
35min
Zupa rybna z krewetkami i małżami
50min
Purée ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim i masłem musztardowym
50min
Sos béarnaise
20 Min
Kremowy sos grzybowy na winie
30min
Tajska zupa z krewetkami (Tom Kha Goong)
40min
Purée z kalafiora i selera
40min
Sos holenderski
15min