Omułki i małże sercówki w sosie porowym

Omułki i małże sercówki w sosie porowym

4.0 5 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 20 g masła
  • 700 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
  • ¾ - 1 łyżeczka soli
  • 60 g białego wina, wytrawnego
  • 800 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
  • 500 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • bagietka do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 264.8 kcal / 1108.8 kJ
Białko 12.2 g
Tłuszcz 7.3 g
Węglowodany 38.5 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 3.7 g
Sód 748.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...