Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g masła
- 700 g pora, tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
- ¾ - 1 łyżeczka soli
- 60 g białego wina, wytrawnego
- 800 g omułków, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 500 g małży sercówek, świeżych, oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 3 szczypty pieprzu białego, mielonego
- bagietka, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1108.8 kJ / 264.8 kcal
- Białko
- 12.2 g
- Węglowodany
- 38.5 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.7 g
- Błonnik
- 4.2 g
- Sód
- 748.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Purée z kalafiora i selera
40min
Zupa krem z pieczonej pietruszki z migdałami
1 Std. 30 Min
Policzki wołowe z purée z selera i warzywami w kremowym sosie
7h 30 min
Policzki wieprzowe (sous-vide) w czerwonym winie (z osłoną noża miksującego)
8h 45min
Tagliatelle z wołowiną i gorgonzolą
1h 45min
Policzki wołowe duszone w winie, purée z batatów i brokuły
2h
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5 Std. 10 Min
Koreański makaron japchae (TM5)
1 Std. 15 Min
Vitello tonnato - mięso na zimno z sosem z tuńczyka
25 Std. 20 Min
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8h 20min
Ozory w sosie chrzanowym na zimno
3h 25min
Purée z ziemniaków, batatów i pietruszki
50min