Urządzenia i Akcesoria
Omułki i małże sercówki w sosie porowym
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
20 g masła
-
700 g pora tylko białej części, pokrojonej w 1 cm plastry
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
60 g białego wina, wytrawnego
-
800 g omułków, świeżych, oczyszczonych w muszlach (patrz wskazówka)
-
500 g małży sercówek, świeżych oczyszczonych, w muszlach (patrz wskazówka)
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
3 szczypty pieprzu białego, mielonego
-
bagietka do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
748.2 mg
Białko
12.2 g
Kalorie
1108.8 kJ /
264.8 kcal
Tłuszcz
7.3 g
Błonnik
4.2 g
Tłuszcz nasycony
3.7 g
Węglowodany
38.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NA CO DZIEŃ I KREATYWNIE
61 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ośmiornica po portugalsku
1 godz. 30 min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 godz. 30 min
Tort z truskawkami (TM6, TM7)
2 godz.
Wołowina po burgundzku z kopytkami dyniowymi (z osłoną noża miksującego)
8 godz. 20 min
Zupa krem z groszku z kalmarami i pomidorkami koktajlowymi
50 min
Purée dyniowe z ziemniakami i pomarańczą
35 min
Sałatka z owocami morza i sosem porowym
1 godz. 20 min
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 godz.
Krem z kalafiora z czarną soczewicą
1 godz. 50 min
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową
1 godz.
Risotto z halibutem
55 min
Steki w sosie z zielonego pieprzu, purée ziemniaczane z grzankami
1 godz. 15 min