![Indyk w kruchym cieście Indyk w kruchym cieście](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/f0ed01c115be61a23b923cff4492ce35/Derivates/f949f43e15a075663fe2fae587066a27e0533a4e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 180 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka
- 70 g mleka
- 70 g wody
- ¾ łyżeczki soli
Nadzienie z indykiem
- 2 jajka
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 200 g pora, białej części, pokrojonego w 2 cm plastry
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g masła
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g białego wina, wytrawnego
-
70
g hiszpańskiego sosu pomidorowego, tomate frito (patrz wskazówka)
lub 70 g krojonych pomidorów, z puszki - 500 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (patrz wariant)
- 200 g szynki gotowanej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki lub w kostkę
- 200 g warzyw, mieszanych, np. marchewki, pieczarek, pokrojonych na 2 cm kawałki
- ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- mąka pszenna, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2940.1 kJ / 702.7 kcal
- Białko
- 30.8 g
- Węglowodany
- 66.7 g
- Tłuszcz
- 33.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.8 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 1164 mg
Alternatywne przepisy
Rolada z mięsa mielonego ze szpinakiem i ziemniakami; Tarta z kremem i owocami jagodowymi
1 Std. 20 Min
Roladki z kurczaka z warzywnym kuskusem; Tiramisu truskawkowo-melonowe
1 Std. 35 Min
Jajka po szkocku
1 Std. 25 Min
Ryba w papilotach z plastrami warzyw (TM5)
1 Std.
Kurczak w zielonym sosie mole
1h 10 min
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1h 15min
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2 Std.
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 Std. 40 Min
Wytrawne „róże” z nadzieniem brokułowym
2 Std. 30 Min
Warstwowa sałatka z szarpanym kurczakiem
40 Min
Rolada z kurczaka z karmelizowanymi ziemniakami
1 Std. 40 Min
Pierś z indyka z sosem żurawinowym
13h 20min