Urządzenia i Akcesoria
Pieczone ziemniaki nadziewane indykiem i surówką z kapusty (kumpir)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
6 ziemniaków, mączystych dużych (ok. 300-400 g każdy), nieobranych
-
1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
-
200 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
2 - 3 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
200 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
-
50 g rukoli
-
50 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżki octu jabłkowego
-
700 g wody
-
500 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
-
curry, mielone do oprószenia mięsa
-
6 kostek masła (ok. 2 x 2 cm)
-
1 pęczek szczypiorku, świeżego posiekanego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
551 mg
Białko
28 g
Kalorie
2039 kJ /
487 kcal
Tłuszcz
22 g
Błonnik
5.5 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Węglowodany
55 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6, TM7)
1 godz. 40 min
Pieczone marchewki z miętą i tymiankiem (z osłoną noża miksującego 2.0)
30 min
Stripsy z kurczaka w zdrowej panierce i lekki sos czosnkowy
50 min
Ryba w orzeszkowym sosie curry z ryżem i warzywami; Surówka z cukinii, marchewki i mięty
45 min
Grillowane szaszłyki z udek kurczaka (Yakitori)
45 min
Biff à la Lindström
25 min
Zielone szpecle z sosem serowym i pomidorkami
1 godz. 10 min
Meksykańska tostada z wołowiną
1 godz.
Hot-dogi z salsą z mango i orzechowym majonezem
45 min
Grillowane kotlety ze schabu z masłem pomidorowo-czosnkowym
1 godz.
Roladka z kurczaka i frytki z marchewki
1 godz.
Szybki gyros z sosem tzatziki
20 min