
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 650 g wody
- 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 0,5-1 cm paski
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 159 kcal / 663 kJ
- Białko
- 6 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Węglowodany
- 19 g
- Błonnik
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Sód
- 670 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Boczniaki à la śledzie z cebulką
24 godz. 15 min
Egipska pasta z bobu i pomidorów (ful)
40 min
Wegańskie leczo z kurkami
40 min
Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
30 min
Pasztet z selera
2 godz.
Wegański bigos z boczniakami
1 godz. 40 min
Wegański gulasz z boczniaków z kaszą orkiszową z warzywami
45 min
Zupa z grzybami w pięciu smakach
40 min
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 godz. 10 min
Zupa z kimchi i tofu
30 min
Wegańska kaszanka z czarną soczewicą
1 godz. 30 min
Stroganow z pieczarek
35 min