Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g czerwonych buraków, gotowanych, plus dodatkowa ilość (pokrojonych w plastry), do dekoracji
- 100 g rzodkiewek, plus dodatkowa ilość (pokrojonych w plastry), do dekoracji
- 400 g ogórków, obranych, pokrojonych na kawałki
- 8 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście, plus dodatkowa ilość, do dekoracji (patrz wskazówka)
- 5 gałązek koperku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość, do dekoracji (patrz wskazówka)
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 10 - 20 g białego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- pieprz czarny, mielony, do smaku
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 708.9 kJ / 169.4 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 683.7 mg
Alternatywne przepisy
Chłodnik wiśniowy
1j 20 menit
Chłodnik ogórkowy z ziemniakami i jajkiem
1j 30 menit
Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)
3h 15min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2h 15 min
Chłodnik z botwinki
1j
Chłodnik litewski
2h 15 min
Chłodnik pomidorowy z arbuzem i papryką
30 min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1 Std. 15 Min
Zupa z rzodkiewkami i jajkami w koszulkach
45 Min
Chłodnik ogórkowy
15min
Japońska sałatka ogórkowa z awokado i algami morskimi (Sunomono)
1j 20 menit
Clafoutis z rabarbarem
50 menit