Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g koperku, świeżego
- 1 pęczek botwiny, z dużymi buraczkami (patrz wskazówka)
- 20 g masła, pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
- 1 ogórek, ze skórką
- 10 rzodkiewek
-
500
g kefiru
lub 500 g maślanki - 200 - 250 g jogurtu naturalnego (patrz wskazówka)
- 1 - 1 ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 734.4 kJ / 175.5 kcal
- Białko
- 10.3 g
- Węglowodany
- 9.6 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.6 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 549.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chłodnik litewski
2h 15min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40 Min
Lemoniada ziołowa
1h 10min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6)
1 Std. 15 Min
Zupa ze szparagami i szynką serrano
35min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15 min
Łatwe i szybkie kiszone warzywa
49h 20 min
Zupa krem z kurek
30 Min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM6)
15 min
Chłodnik
10 Min
Kiszone rzodkiewki (TM6)
72u. 30min
Szparagi zapiekane w szynce
1h 10min