Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki żytniej razowej, typu 1850-2000
- 250 g mąki pszennej razowej, typu 1850-2000
- 480 g ciepłej wody
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 40 g siemienia lnianego
- 40 g pestek dyni
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 g soli
- masło, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.5 kJ / 84.5 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 13.8 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 131.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min
Chleb gryczany
1h 35min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 Std.
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2 godz. 30 min
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30min
Chleb z samopszy z sezamem
2h 10min
Chleb jogurtowy
3h
Rustykalny chleb z oliwkami, figami i orzechami
2h 20min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45 min.
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Szybki chleb orkiszowy
1h 25min