![Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym) Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/30e86f436e301e3e5bf5094dfe9d6740/Derivates/039be1b902cf9b80d7e35f666d1da405f8b18f14.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki żytniej razowej, typu 1850-2000
- 250 g mąki pszennej razowej, typu 1850-2000
- 480 g ciepłej wody
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 40 g siemienia lnianego
- 40 g pestek dyni
- 40 g ziaren słonecznika
- 10 g soli
- masło, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 353.5 kJ / 84.5 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 13.8 g
- Tłuszcz
- 2.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 131.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2h 30min
Chleb z samopszy z sezamem
2h 10 min
Chleb gryczany
1 godz. 35 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 Std. 45 Min
Chleb z ziarnami
2h 30min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 Std. 45 Min
Wielozbożowe bułki śniadaniowe
1 godz. 15 min
Szybki chleb orkiszowy
1h 25 min
Chleb pszenny z siemieniem lnianym
2h 30min
Bułeczki pszenno-żytnie
12h 30 min
Chleb jogurtowy
3 Std.
Chleb portugalski (Pão de água)
4h