
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 25 g drożdży świeżych pokruszonych
- 500 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 50 g płatków owsianych, górskich
- 70 g siemienia lnianego
- 60 g słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki soli
-
masło do natłuszczenia formy
lub olej kokosowy do natłuszczenia formy
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 131.1 kcal / 548.6 kJ
- Białko
- 4.5 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Węglowodany
- 21.7 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Sód
- 214.6 mg
Alternatywne przepisy
Chleb jogurtowy
3 godz.
Chleb z ziarnami
2 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 godz. 10 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2 godz. 20 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1 godz. 30 min
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1 godz. 45 min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1 godz. 50 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1 godz. 45 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2 godz. 30 min
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2 godz. 45 min