Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 500 g mąki pszennej
- 30 g otrębów pszennych
- 50 g płatków owsianych, górskich
- 70 g siemienia lnianego
- 60 g słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki soli
-
masło, do natłuszczenia formy
lub olej kokosowy, do natłuszczenia formy
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 548.6 kJ / 131.1 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 21.7 g
- Tłuszcz
- 3.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 214.6 mg
Alternatywne przepisy
Chleb tostowy z mąką pełnoziarnistą
2u. 45min
Ziołowy chleb pełnoziarnisty
1h 45 min
Chleb orkiszowo-żytni z naczynia kamionkowego
2h 20 min
Chleb IG (z niskim indeksem glikemicznym)
1u. 50min
Chleb z ziarnami
2h 30 min
Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i sezamem
1h 45 min
Chleb żytnio-pszenny z oliwkami i bazylią
2h 30 min
Chleb jabłkowy z płatkami owsianymi i tymiankiem
1h 30min
Chleb z otrębami
1sa 35 dk
Chleb jogurtowy
3 Std.
Chleb czworaczek
1h 30min
Chleb pszenno-żytni na drożdżach
2 Std. 10 Min