
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 1 jajko schłodzone
- 100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 40 g cukru
-
1
czubata łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g) - 150 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 500 g gruszek dojrzałych, obranych, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
- 100 g żurawiny, suszonej
- 1 łyżka cukru
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 70 g brązowego cukru
- 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 25 g mleka
- 1 szczypta cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 303.7 kcal / 1270.8 kJ
- Białko
- 3.4 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 45.1 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Sód
- 22.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kokosanka z owocami
1 godz. 20 min
Placek z jabłkami i owsianą kruszonką
1 godz. 35 min
Ciasto frangipane
1 godz. 45 min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2 godz. 20 min
Islandzki sernik na zimno z jagodami
6 godz. 30 min
Tarta budyniowa
1 godz. 15 min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 godz. 15 min
Szybkie ciasto ze śliwkami
1 godz. 10 min
Rabarbar pod kruszonką
55 min
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 godz. 10 min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 godz. 10 min
Odwracane ciasto z gruszkami
2 godz. 15 min