Ciasto z gruszkami i kruszonką

Ciasto z gruszkami i kruszonką

4.8 2.2K ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 1 jajko schłodzone
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 40 g cukru
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 opakowanie cukru wanilinowego, (8 g)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
Nadzienie
  • 500 g gruszkę dojrzałych, obranych, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd nasiennych
  • 100 g żurawiny, suszonej
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g brązowego cukru
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 25 g mleka
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 22.9 mg
Białko 3.4 g
Kalorie 1270.8 kJ / 303.7 kcal
Tłuszcz 13 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Węglowodany 45.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...