Ślimaczek cynamonowy XXL z polewą z serka kremowego

Ślimaczek cynamonowy XXL z polewą z serka kremowego

4.7 3.2K oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 kawałków

Składniki

Ślimaczek cynamonowy
  • 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego, w proszku (patrz wskazówka)
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g)
    20 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 160 g cukru
  • 110 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski i formy
  • 300 g mleka
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżeczki cynamonu, mielonego
Polewa z serka kremowego
  • 30 g masła
  • 110 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 70 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    20 g cukru wanilinowego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 62.3 mg
Białko 6.6 g
Kalorie 1490.4 kJ / 356.2 kcal
Tłuszcz 14.1 g
Błonnik 2.2 g
Tłuszcz nasycony 8.4 g
Węglowodany 52 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...