Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1250 g boczku, surowego, bez kości, ze skórą, 1 płat (grubość 3-4 cm)
- 750 g schabu wieprzowego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego, suszonych
- ½ - 1 łyżka suszonych płatków chili
- skórkę z pomarańczy, z 1 szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na kawałki (4 x 1 cm)
- 5 ząbków czosnku
-
6
liści szałwii, świeżych
lub 2 łyżeczki liści szałwii, suszonych - 30 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 50 g białego wina, wytrawnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4223.8 kJ / 1009.5 kcal
- Białko
- 33.4 g
- Węglowodany
- 1.8 g
- Tłuszcz
- 94.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 34.3 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 1552.4 mg
Alternatywne przepisy
Chrupiący boczek z piwnym sosem
2h 40 min
Babka mięsna
1h 30min
Karp w migdałowej panierce
1h 40 min.
Rolada drobiowo-wieprzowa z ziołami
4h 15min
Rolada z trzech mięs z pieczarkami
1h 25min
Mięsna zapiekanka z piwem
1h 40 min.
Zapiekana potrawka z mięsa i warzyw z rosołu
1h
Paszteciki piknikowe
50 min.
Pasztet na Wielkanoc
2h 10 min.
Pieczony boczek w pięciu smakach
9h 15min
Gęś faszerowana
4h 50min
Pieczona rolada wieprzowa z sosem jabłkowym
2h 15min