Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 40 - 50 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- 250 g mleka
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
250
g złotego rumu
lub 250 g brandy - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 440 kJ / 105.2 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 3.7 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 31.9 mg
Alternatywne przepisy
Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)
45 min
Imbirowo-miodowe mini ciasta z mandarynką z Varomy
1 Std.
Fondue z serów pleśniowych z grissini i gruszkami
25min
Pomarańczowy likier jajeczny
20 Min
Likier piernikowy
10min
Likier marcepanowy
15min
Pomarańczowy krem angielski
2 godz. 30 min
Likier czekoladowo-pomarańczowy
20 Min
Kartofelki marcepanowe
1 godz. 15 min
Likier chałwowy
15min
Likier jabłkowo-cynamonowy
20 Min
Ciasteczkowy krem korzenny (Krem Speculoos)
10min