![Likier jajeczny na ciepło (Eggnog) Likier jajeczny na ciepło (Eggnog)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8c4e88d4ec89c440c35d58f41b2682a1/Derivates/fc45fa8763a7abba3466f5b858690911078b97cb.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 40 - 50 g cukru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
- 250 g mleka
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
250
g złotego rumu
lub 250 g brandy - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 440 kJ / 105.2 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 3.7 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.9 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 31.9 mg
Alternatywne przepisy
Nalewka kawowa
337 Std. 45 Min
Wigilijna zupa migdałowa
35 Min
Likier pomarańczowy z białą czekoladą
20 Min
Likier piernikowy
10 Min
Nalewka ziołowa
504 Std. 55 Min
Pieprzówka
505 Std. 45 Min
Likier czekoladowo-pomarańczowy
20 Min
Nalewka herbaciana
386 Std. 10 Min
Likier jabłkowo-cynamonowy
20 Min
Likier karmelowy
48 godz. 40 min
Aromatyczna nalewka pomarańczowa
337 Std. 40 Min
Kogel-mogel
5 Min