
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 60 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 250 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 650 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - 150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
10
liści bazylii, świeżych
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej -
1
łyżeczka liści tymianku, świeżych
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - oliwa z oliwek extra vergine do skropienia zupy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 198 kcal / 829 kJ
- Białko
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Węglowodany
- 18.5 g
- Błonnik
- 4.2 g