Urządzenia i Akcesoria
Zupa z pokrzyw
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g masła
-
250 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
650 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej10 liści bazylii, świeżych
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
-
oliwa z oliwek do skropienia zupy
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
4.6 g
Kalorie
829 kJ /
198 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
4.2 g
Węglowodany
18.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JADALNE CHWASTY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chłodnik z sałaty z marynowaną rzodkiewką i pesto z liści rzodkiewki
25 min
Lody agrestowe
8 godz. 45 min
Zupa krem z liści boćwiny z komosą ryżową i czarną fasolą
1 godz.
Cukier lawendowy
5 min
Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście
30 min
Carpaccio z kalarepy i jabłka z pesto pietruszkowym
25 min
Zupa krem z liści rzodkiewki z rzodkiewkami na parze
40 min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 min
Agrestowy chutney
40 min
Żółty ketchup
45 min
Marmolada cukiniowo-imbirowa
40 min
Lutenica
1 godz. 50 min