Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g kapusty kiszonej opłukanej i odciśniętej (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 250 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
- 40 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 40 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 900 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ½ łyżeczki majeranku, suszonego
- ½ łyżeczki lubczyku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g soku z kiszonej kapusty
- majeranek, świeży, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 369 kJ / 88 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 542 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pikantna zupa krem z brukselki
40min
Zupa serowo-kalafiorowa
30min
Zupa krem z pora z serem
30min
Zupa z ziemniakami i maślanką (dziadówka)
40min
Zupa maślankowa z fasolką szparagową
45min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40min
Zupa krem z cukinii i pieczarek
30min
Zupa serowa z porem
30min
Zupa krem z selera z jabłkiem
55min
Zupa krem ze szpinaku
40min
Sycąca zupa krem z fasoli z jabłkiem i majerankiem
45min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50min