![Slow-cooked Aubergine and Split Pea Curry Slow-cooked Aubergine and Split Pea Curry](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/940040d8772668c3b88e6d7c0b8d282d/Derivates/b83f4e74a20dbf3339f49a90f38f15626726322e.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g yellow split peas
- 2 garlic cloves, halved
- 20 g olive oil
- 200 g onions, cut in wedges
- 3 tsp ground cumin
- 3 tsp ground coriander
- 1 tsp garam masala
- 1 tsp ground turmeric
- ½ tsp ground cardamom
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 200 g water, plus extra for soaking
- 300 - 350 g aubergines, sliced (2 cm), then cut in pieces (3 cm)
- 1 tsp salt
- 2 pinches ground black pepper
- 5 g fresh coriander leaves, roughly chopped
- Wartości odżywcze
- na 4 portions
- Kalorie
- 4262.6 kJ / 1018.8 kcal
- Białko
- 48.5 g
- Węglowodany
- 123.2 g
- Tłuszcz
- 26.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 62.1 g
- Sód
- 2412.4 mg
Alternatywne przepisy
Aubergine, Spinach & Lentil Curry
25min
Cape Malay Vegetable Curry
35min
Sumac and Tahini Houmous
10min
Potato Curry
12 godz. 50 min
Pudla with Spinach and Paneer
1h
Jackfruit and Bean Chilli with Spicy Avocado Purée
30min
Leftover Curry
1h 10min
Aubergine, Coconut and Peanut Curry
25min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45min
Lentil, Red Pepper and Harissa Soup
45min
Allergen-friendly Roasted Butternut Squash and Black Bean Chilli
45min
Coconut and Spinach Dahl
50min