Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1200 g dyni, obranej (patrz wskazówka), bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 800 g pomidorów, pokrojonych na kawałki
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 100 - 150 g cukru
-
4
łyżeczki mieszanych ziół, suszonych
lub 2 łyżeczki curry, mielonego - 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
60 - 100
g octu jabłkowego (patrz wskazówka)
lub 60 - 100 g białego octu winnego (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 823.5 kJ / 196.7 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 46.5 g
- Tłuszcz
- 1.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 8.7 g
- Sód
- 669.3 mg
Alternatywne przepisy
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min
Pasztet z cukinii
1 Std. 45 Min
Ketchup
1h 20min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Pikle z krojonej cukinii (TM6)
48h 25min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1h 10min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1h
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1h 20min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9h
Dżem z dyni z jabłkiem i mango
1h 30min
Czekośliwka
1h
Ketchup z cukinii
1h