Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 125 g wina musującego, typu Prosecco lub szampana
- 350 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
- 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- kakao naturalne, niesłodzone, do oprószenia
- 350 g kuwertury z gorzkiej czekolady, w drażetkach (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego, czarnego, w żelu (opcjonalnie)
- brokat jadalny, złoty, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 789.9 kJ / 188.8 kcal
- Białko
- 1.8 g
- Węglowodany
- 15.6 g
- Tłuszcz
- 13.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.3 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 12.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orzeszkarmel (mrożona orzechowa kawa zbożowa)
5 Min
Baklava
3 Std. 10 Min
Białe trufle szampańskie
7h 30 min
Czekoladowe jajka z migdałami
3h 15min
Pistacjowe chantilly
4h 40 min
Lodowe flurry
6 Std. 20 Min
Lemoniada brazylijska
10 Min
Fondue karmelowe z jabłkami i słonymi preclami
10 Min
Lemoniada brzoskwiniowa
5 Min
Sorbet z mrożonych owoców
5 Min
Sos karmelowy
1 Std. 30 Min
Kawa latte
10 Min