
Urządzenia i Akcesoria
Kakaowe tiramisu z chili
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 7 godz. 10 min
8 porcji
Składniki
Kakaowe ciasto biszkoptowe
-
2 jajka
-
80 g cukru
-
60 g mąki pszennej tortowej
-
20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 płaska łyżeczka mielonej papryczki chili
-
1 szczypta soli
Krem
-
100 g cukru
-
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
500 g mleka
-
2 jajka
-
40 g mąki tortowej
-
2 łyżeczki żelatyny w proszku
-
4 - 5 łyżek wody
-
500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
Składanie tiramisu
-
20 g espresso, zaparzonego ostudzonego
-
30 g wina Marsala, słodkiego
-
250 g malin, świeżych
-
2 łyżki orzechów włoskich, łuskanych posiekanych, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
463.8 kcal /
1940.4 kJ
Białko
11.6 g
Tłuszcz
27.7 g
Węglowodany
44.4 g
Błonnik
3.4 g
Tłuszcz nasycony
14.5 g
Sód
370.8 mg