Wersje kompatybilne
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 pierś z kaczki, ze skórą, bez kości (300-400 g, patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki przypraw, mieszanych, mielonych, np. cynamonu, goździków, czarnego pieprzu, pieprzu cayenne i imbiru
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1600 - 1800 g wody (patrz wskazówka)
- 70 g czerwonego wina
- 70 g dżemu z borówek lub jagód
- 10 g cukru
- 20 g octu balsamicznego
- 150 - 200 g mieszanki sałat
- 100 g grzanek
- 50 g sera parmezan, pokrojonego w cienkie plastry
-
50
g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
lub 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek - 50 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1986 kJ / 475 kcal
- Białko
- 20.9 g
- Węglowodany
- 28.9 g
- Tłuszcz
- 30.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.7 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 1283.9 mg
Alternatywne przepisy
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1u. 50min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 25 min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1h 20 min
Filety z pstrąga (sous-vide, z osłoną noża miksującego), pieczone warzywa i purée fasolowe
1h 30min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5 Std. 10 Min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8u.
Steki z polędwicy wołowej (sous-vide) z sosem berneńskim (z osłoną noża miksującego)
2h 20 min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5h
Tacos z szarpanym mięsem z kaczki
3u. 40min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1h 20 min
Sałatka z wołowiną, rukolą i pomidorkami
35 min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30min