Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 220 g mleka
- 80 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 40 g cukru
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 - 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
Masa serowa
- 500 g twarogu, półtłustego, w kostce, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 żółtka
- 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Formowanie i pieczenie
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania drożdżówek
Lukier
- 150 g cukru
- 20 - 25 g wody, gorącej
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 2431.2 kJ / 581 kcal
- Białko
- 20.2 g
- Węglowodany
- 62.3 g
- Tłuszcz
- 28.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 350.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki wrocławskie
2h
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2h
Oponki serowe
45 min
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2h 30min
Chałka z kruszonką
1h 30min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1h 45min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Warkocze orzechowe
2h
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1h 30min
Jagodzianki
3sa 30 dk