Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 8 jajek
- 240 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 240 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 szczypty soli
Krem i nasączanie biszkoptu
- 50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 180 g wody
- 500 g owoców jagodowych, świeżych, np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 700 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 700 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 80 g cukru pudru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2047.6 kJ / 489.4 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Tłuszcz
- 33.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.3 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 230.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żelka z owoców jagodowych do tortów
2 Std. 25 Min
Chrupka z białej czekolady do tortów
1 Std. 10 Min
Tort cappuccino z chrupką z białej czekolady
48 Std.
Wilgotny biszkopt z olejem
4h
Różowy tort z kremem malinowym
48 Std.
Tort z kremem Oreo® i czekoladowym dripem
14h
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20min
Tort z kremem michałkowym i żelką pomarańczową
48 Std.
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
6h 50 min
Masa maślana z mlekiem w proszku do dekoracji tortów
10min
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10min