
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- masło, do natłuszczenia tortownicy
- 240 g mąki pszennej tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 8 jajek
- 240 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 2 szczypty soli
Krem i nasączanie biszkoptu
- 180 g wody
- 50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 500 g owoców jagodowych, świeżych, np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 700 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 700 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej
- 80 g cukru pudru
-
2
łyżeczkę cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2047.6 kJ / 489.4 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Tłuszcz
- 33.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.3 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 230.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10 Min
Masa maślana z mlekiem w proszku do dekoracji tortów
10 Min
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10 Min
Krem malinowy
30 Min
Tort Marysieńka
9 Std. 30 Min
Chrupka z białej czekolady do tortów
1 godz. 10 min
Krem michałkowy biały
6 Std. 20 Min
Tsunami cake (tort czekoladowy ze spływającą polewą)
6 godz. 50 min
Żelka z owoców jagodowych do tortów
2h 25 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20 Min
Wilgotny biszkopt z olejem
4 godz.
Różowy tort z kremem malinowym
48 Std.