Tort
TM5 TM6

Tort

4.9 (4.3K ocen)

Składniki

Biszkopt

  • 8 jajek
  • 240 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 szczypty soli

Krem i nasączanie biszkoptu

  • 50 - 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 180 g wody
  • 500 g owoców jagodowych, świeżych, np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 700 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 700 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2047.6 kJ / 489.4 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
40.7 g
Tłuszcz
33.7 g
Tłuszcz nasycony
19.3 g
Błonnik
1 g
Sód
230.2 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy