Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- 280 g miodu, płynnego
- 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker® (80 g)
- 130 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej, Dr. Oetker®
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 660 g mąki tortowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego, dr Oetker®
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 292 kJ / 70 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 11 g
- Tłuszcz
- 2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 53 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lukier
2 godz.
Krwawe paluchy wiedźmy
4h 10 min
Domek z piernika
5h 30min
Czekoladowe muffinki
35min
Lizaki bezowe choinki
3h 40min
Ciastka „kwiatki” na patyku
2 Std. 5 Min
Popękane ciasteczka
4hod. 35min
Szwedzkie pierniczki
1 godz. 30 min
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim i ozdobami
2 godz.
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3h 30min
Chlebek-choinka do odrywania
2 godz. 10 min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35 min