Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g mleka
- 120 g cukru
- 40 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 4 jajka
- 600 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
900
g masy makowej, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
lub 900 g masy makowej - cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1372.7 kJ / 319.8 kcal
- Białko
- 9.3 g
- Węglowodany
- 47.8 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 27.7 mg
Alternatywne przepisy
Baranek wielkanocny
1 godz. 30 min
Masa makowa
30 min
Pierniczki alpejskie
25 godz. 25 min
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Chlebek-choinka do odrywania
2 godz. 10 min
Drożdżowa choinka z białym makiem
1 godz. 50 min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 godz. 10 min
Warkocz makowy
2h 45min
Kakaowa babka z Varomy z polewą czekoladową
3 Std. 20 Min
Popękane ciasteczka
4h 35min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 godz. 30 min