Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

4.8 6.3K oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 10 godz.
12 porcji

Składniki

Spód z czarnym kakao
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g czarnego kakao, naturalnego, niesłodzonego Dr. Oetker®
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker®
  • 80 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
Masa serowa
  • 100 - 150 g żurawiny, świeżej
    100 - 150 g żurawiny, mrożonej
  • 750 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 5 jajek
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Dr. Oetker® (12 g)
    2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM, Dr. Oetker® (12 g)
  • 1 białko
  • woda do pieczenia w kąpieli wodnej
Polewa z białej czekolady
  • 60 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 20 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 479 kcal / 2006 kJ
Białko 18 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 43 g
Błonnik 0.9 g
Tłuszcz nasycony 17 g
Sód 146 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...