Wersje kompatybilne
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
500 - 550
g truskawek, świeżych, małych (patrz wskazówka)
lub 500 - 550 g truskawek, mrożonych, częściowo rozmrożonych (patrz wskazówka)
Miętowy cukier
- 100 g cukru
- 10 g mięty, świeżej, tylko liście
Śmietana
- 400 g śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego
Pierogi z truskawkami
- 250 g wody, ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- 1 jajko
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i deski
- sól, ilość do gotowania pierogów
- mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 300.4 kJ / 71.7 kcal
- Białko
- 1.5 g
- Węglowodany
- 11.9 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
- Błonnik
- 0.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pierogi z mięsem
1h
Naleśniki z serem
1h
Pierogi z serem i jagodami
1h 15 min
Knedle z owocami
1h 30min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Pierogi z bryndzą i szpinakiem
14 Std.
Kluski śląskie
30 min
Pierogi ruskie
1h 30min
Jagodzianki
3u. 30min
Oponki serowe
45 min
Faworki - róże
1h 10 min
Szarlotka tradycyjna
2h 20 min