Wersje kompatybilne
Beetroot Harissa Falafel; Sumac-spiced Houmous; Tomato Pomegranate Salad with Perfect Pitta
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chickpeas
- 200 g dried chickpeas
- water, for soaking
Pitta Bread
-
1
tsp dried instant yeast
lub 10 g fresh yeast, crumbled - 270 g water
- 1 tsp sugar
- 500 g strong white bread flour
- 2 tsp salt
- 1 tsp olive oil, plus extra for greasing
Houmous
- 2 garlic cloves
- 240 g tinned chickpeas, rinsed, drained (1 x 400 g tin)
- 40 g tahini
- 60 g olive oil
- 30 g lemon juice
- 3 tsp sumac
- ½ tsp salt
- sumac, for sprinkling
Falafel
- 300 g raw beetroot, peeled, cut in pieces (4 cm)
- 150 g onions, quartered
- 10 g olive oil
- 2 tsp ground cumin
Tomato Salad and Falafel
- 60 g fresh mint leaves
- 30 g blanched almonds
- 30 g olive oil, plus 6 Tbsp
- 15 g red wine vinegar
- 1 tsp sugar
- 2 ½ tsp salt
- 70 g breadcrumbs
- 1 Tbsp tahini
Finalisation
- 300 g cherry tomatoes, halved
- 70 g pomegranate seeds
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3979 kJ / 951 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 113 g
- Tłuszcz
- 46 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 14 g
- Sód
- 2206 mg
Alternatywne przepisy
Mini Falafel with Beetroot Houmous
20 Min
Best Basic Houmous
5 Min
Coconut and Spinach Dahl
50min
Mushroom Risotto
30 Min
Italian Ditalini Vegetable Soup (TM6)
40min
Beetroot Rosti with Smoked Salmon and Herb Crème Fraîche
25 Min
Roasted Cauliflower Steaks with Salsa and Purée
1h
Basil Pesto
10 Min
Vegetarian Chilli
35 Min
Lentil Burgers with Beetroot Rolls and Vegan Mayonnaise
4h 20min
Green Goddess Quinoa Salad
40min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45min