Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 - 6 nóg z kaczki, ze skórą, z kością (ok. 200 g każda)
- 50 g miodu
- 45 g sosu sojowego
- ¾ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa i tortilli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 125 g białego wina, wytrawnego
- 130 g ogórka
- 50 - 60 g czerwonej cebuli
- 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g oleju, plus dodatkowa ilość do posmarowania tortilli
- 120 g śliwek suszonych, bez pestek
- 100 g wody
- 400 g pomidorów, z puszki (krojonych lub w całości)
- 10 g octu ryżowego
- 20 - 40 g sosu sriracha
- 8 tortilli pszennych (Ø ok. 25 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 951.2 kJ / 227 kcal
- Białko
- 17.3 g
- Węglowodany
- 15.4 g
- Tłuszcz
- 10.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 441.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wołowina teriyaki z ryżem
1h 50 min.
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h
Pierożki bánh bao z wieprzowiną i jajkiem przepiórczym
2h 55min
Żeberka po koreańsku z ryżem i surówką z kapusty i kiełków; Ananasowy pudding z tapioki
2h 30min
Wolno gotowane kalmary z chorizo w sosie pomidorowym (z osłoną noża miksującego)
5h 30min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1h 20min
Wieprzowina stir-fry z warzywami
1h 20min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4h 10min
Kurczak w sosie ostrygowym (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z ryżem jaśminowym
2h 10min
Ramen z klopsikami z indyka
2 Std. 25 Min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 Std.
Sos teriyaki
15min