Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 350 g bananów, dojrzałych (ok. 4 szt.), pokrojonych na kawałki
- 2 jajka, w temp. pokojowej
- 100 g maślanki, w temp. pokojowej
-
100 - 150
g cukru (patrz wskazówka)
lub 100 - 150 g cukru trzcinowego, nierafinowanego (patrz wskazówka) - 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 826.2 kJ / 197.3 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 31.5 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.1 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 179.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 Std. 15 Min
Słodki chlebek cukiniowo-bananowy z orzechami
1 Std. 45 Min
Bananowe gofry lub placki
25 Min
Placki z serka wiejskiego
30 Min
Cynamonki
2h 15 min
Owsiane placki bananowe
15 Min
Placki bananowe
30 Min
Placki z serka wiejskiego z sosem owocowym
30 Min
Ciasto bananowe z czekoladą
1h 35min
Dyniowe ślimaczki z polewą z serka kremowego
3h 20min
Amerykański chlebek bananowy
1 Std. 50 Min
Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego
2h 30min