Urządzenia i Akcesoria
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
Dip kolendrowy
-
50 g kolendry, świeżej liści, łodyg i korzeni, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (ok. 2 pęczki, patrz wskazówka)
-
½ - 1 zielona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
50 g jogurtu greckiego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
Cebulowe racuszki (bhajis)
-
300 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ - 1 zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
5 g liści kolendry, świeżych
-
100 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka i wariant)
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
¾ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżeczka czarnej gorczycy (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka nasion kozieradki (opcjonalnie) mielonych
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
100 g wody
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
659.6 mg
Białko
9.7 g
Kalorie
789.3 kJ /
188.7 kcal
Tłuszcz
4.2 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
0.3 g
Węglowodany
33 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wrapy warzywne z ciecierzycą i guacamole
30 min
Wegańskie lody czekoladowe
7 godz.
Zapiekane nachos z czterema dipami
40 min
Wegański sos „serowy”
20 min
Samosy
1 godz. 40 min
Mini pizze na spodzie ze spiralizowanych warzyw (TM5)
45 min
Paloma (moktajl)
5 min
Frittata ze spiralizowanymi ziemniakami (TM6, TM7)
45 min
Samosy z farszem ziemniaczanym i kolendrą
1 godz. 30 min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6, TM7)
35 min
Hummus z pieczoną papryką (BLW, dla dzieci)
50 min