Wersje kompatybilne
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Dip kolendrowy
- 50 g kolendry, świeżej, liści, łodyg i korzeni, pokrojonych na 2-3 cm kawałki (ok. 2 pęczki, patrz wskazówka)
- ½ - 1 zielona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ łyżeczki soli
Cebulowe racuszki (bhajis)
- 300 g cebuli, przekrojonej na pół
- ½ - 1 zielonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 5 g liści kolendry, świeżych
- 100 g mąki z ciecierzycy (patrz wskazówka i wariant)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka nasion kozieradki, mielonych (opcjonalnie)
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 100 g wody
- olej rzepakowy, do głębokiego smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 789.3 kJ / 188.7 kcal
- Białko
- 9.7 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 4.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 9.7 g
- Sód
- 659.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa z kimchi i tofu
30 min
Szparagi w tempurze z serowym fondue
45 min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 min
Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Azjatycka surówka z krojonych warzyw (TM5)
15 Min
Koreański sos BBQ
25 min
Kalafior Kung Pao z ryżem i sezamową surówką z marchewki
45 min
Wietnamski bowl z tofu i makaronem
45 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Koreański ramen z tofu
50 min