
Urządzenia i Akcesoria
Bezglutenowe naleśniki z kaczką po pekińsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 8 godz. 50 min
6 porcji
Składniki
Kaczka po pekińsku
-
piersi z kaczki, ze skórą, bez kości bez ścięgien i nadmiaru tłuszczu2
-
zielonej cebulki ze szczypiorkiem (4-6 łodyżek), pokrojonej na 3 cm kawałki15 g
-
kolendry, świeżej (opcjonalnie) tylko liście5 g
-
przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)¼ łyżeczki
-
ziaren pieprzu czarnego¼ łyżeczki
-
gwiazdka anyżu1
-
sosu sojowego1 - 2 łyżki
-
oleju sezamowego1 łyżka
Sos śliwkowy
-
śliwki (ok. 100 g), bez pestek, pokrojone w ćwiartki2
-
miodu60 g
-
gwiazdki anyżu2
-
przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)¼ łyżeczki
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
imbiru, suszonego, mielonego¼ łyżeczki
-
sosu sojowego1 łyżka
-
wody50 g
Bezglutenowe naleśniki
-
jajka3
-
ciepłej wody200 g
-
skrobi z tapioki90 g
-
mąki kokosowej2 łyżki
-
oleju sezamowego1 łyżeczka
-
olej kokosowy do smażenia
-
ogórki pokrojone w cienkie słupki1 - 2
-
zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonych w paski lub plastry6 - 8 łodyżek
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
250.8 kcal /
1049.2 kJ
Białko
15.9 g
Tłuszcz
8.4 g
Węglowodany
29.1 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Sód
441 mg