
Urządzenia i Akcesoria
Bezglutenowe naleśniki z kaczką po pekińsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 8 godz. 50 min
6 porcji
Składniki
Kaczka po pekińsku
-
2 piersi z kaczki, ze skórą, bez kości bez ścięgien i nadmiaru tłuszczu
-
15 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem (4-6 łodyżek), pokrojonej na 3 cm kawałki
-
5 g kolendry, świeżej (opcjonalnie) tylko liście
-
¼ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
-
¼ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
-
1 gwiazdka anyżu
-
1 - 2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka oleju sezamowego
Sos śliwkowy
-
2 śliwki (ok. 100 g), bez pestek, pokrojone w ćwiartki
-
60 g miodu
-
2 gwiazdki anyżu
-
¼ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (patrz wskazówka)
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
1 łyżka sosu sojowego
-
50 g wody
Bezglutenowe naleśniki
-
3 jajka
-
200 g ciepłej wody
-
90 g skrobi z tapioki
-
2 łyżki mąki kokosowej
-
1 łyżeczka oleju sezamowego
-
olej kokosowy do smażenia
-
1 - 2 ogórki pokrojone w cienkie słupki
-
6 - 8 łodyżek zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonych w paski lub plastry
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
250.8 kcal /
1049.2 kJ
Białko
15.9 g
Tłuszcz
8.4 g
Węglowodany
29.1 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
2.3 g
Sód
441 mg