Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- masło, do natłuszczenia
- 700 g śliwek, dojrzałych, jędrnych, bez pestek, przekrojonych na pół
- ½ cytryny, ekologicznej
- 80 g cukru, plus 4-6 łyżek
- 65 g mąki pszennej
-
½
laski wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
lub ½ łyżeczki aromatu waniliowego - 2 jajka
- 100 g mleka
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 szczypta soli
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1011.5 kJ / 241.8 kcal
- Białko
- 4.8 g
- Węglowodany
- 44.9 g
- Tłuszcz
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 59.5 mg
Alternatywne przepisy
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1h 45min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Mazurek chałwowy
7h 30min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15min
Purée z kalafiora, kopru włoskiego i selera (od 9. miesiąca życia)
35 min
Bakłażany po kaszubsku
3 Std. 50 Min
Ananasowe carpaccio z różowym sorbetem (TM5)
20 min
Wytrawne ciasteczka taralli na oliwie
1h
Deska masła
10 Min
Kanapki z rumienionymi warzywami i krewetkami
40 min
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3 Std.
Mazurek bakaliowy
2h 40min