Urządzenia i Akcesoria
Flany ze strączków zielonego groszku z miętowym jogurtem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji
Składniki
Flany ze strączków zielonego groszku
-
50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
700 g wody plus dodatkowa ilość do pieczenia w kąpieli wodnej
-
1000 g młodego, zielonego groszku, w strączkach
-
60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
-
mąka pszenna do oprószenia foremek
-
150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka soli
-
2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
3 jajka
Miętowy jogurt
-
5 g liści mięty, świeżych
-
5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
-
150 g jogurtu typu greckiego
-
5 - 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
526 mg
Białko
14 g
Kalorie
1599 kJ /
382 kcal
Tłuszcz
26 g
Błonnik
8.4 g
Tłuszcz nasycony
10 g
Węglowodany
19 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Węgierska zupa rybna (Halászlé)
55 min
Purée z dyni (przepis podstawowy)
40 min
Grzybowe stir-fry z ryżem
55 min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6, TM7)
1 godz. 20 min
Focaccia
2 godz. 50 min
Gnocchi dyniowe z sosem ziołowo-chrzanowym
1 godz. 30 min
Chlebki naan z kalafiorem i ciecierzycą, dipem z fety i matcha tahini
1 godz. 20 min
Japoński omlet z kapustą (okonomiyaki)
30 min
Dyniowe chlebki maślane
1 godz. 5 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 min
Pikantna zupa dyniowa
25 min
Klasyczne chlebki naan
1 godz. 30 min