Flany ze strączków zielonego groszku z miętowym jogurtem

Flany ze strączków zielonego groszku z miętowym jogurtem

3.3 4 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
6 porcji

Składniki

Flany ze strączków zielonego groszku
  • sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g
  • wody plus dodatkowa ilość do pieczenia w kąpieli wodnej
    700 g
  • młodego, zielonego groszku, w strączkach
    1000 g
  • oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
    60 g
  • mąka pszenna do oprószenia foremek
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    150 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    2 szczypty
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    1 - 2 szczypty
  • jajka
    3
Miętowy jogurt
  • liści mięty, świeżych
    5 g
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
    5 g
  • jogurtu typu greckiego
    150 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    5 - 10 g
  • soli
    ¼ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 2 szczypty
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 382 kcal / 1599 kJ
Białko 14 g
Tłuszcz 26 g
Węglowodany 19 g
Błonnik 8.4 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Sód 526 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...