Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2400 g wody
- 340 - 360 g ciecierzycy, suszonej, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 200 g kaszy gryczanej, prażonej
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 - 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 40 g płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 łyżeczki soli
- 30 g oleju
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 405.8 kJ / 96.9 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 178.8 mg
Alternatywne przepisy
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 Min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1h
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 Min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1h
Pasztet warzywny z soczewicą
2 godz. 30 min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13 godz. 35 min
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 godz. 10 min
Kotleciki pietruszkowe
25 Min
Wegańska fasolka po bretońsku
13h 50min
Kotlety z batatów ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
25 Min
Gulasz z soczewicy i buraków
55 min