
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2150 g wody
- 340 - 360 g ciecierzycy, suszonej, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 200 g kaszy gryczanej, prażonej
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 200 - 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 40 g płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki kurkumy, mielonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 405.8 kJ / 96.9 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 17.2 g
- Tłuszcz
- 1.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 178.8 mg
Alternatywne przepisy
Tahini
10 min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50 min
Hummus z suszonymi pomidorami
10 min
Pulpety z soczewicy z makaronem w sosie pomidorowym
1 godz.
Gulasz z boczniaków z pęczakiem
1 godz. 10 min
Pasztet warzywny z soczewicą
2 godz. 30 min
Kotlety z kaszy gryczanej i czarnej fasoli
1 godz. 10 min
Papryki faszerowane komosą ryżową i soczewicą
1 godz. 20 min
Burgery z komosy ryżowej i czarnej fasoli
1 godz.
Pasztet sojowy z pistacjami
15 godz.
Hummus z groszkiem
10 min
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50 min