Nasi Goreng z kurczakiem

Nasi Goreng z kurczakiem

4.5 708 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Marynata
  • 1 gałązka kolendry, świeżej tylko liście
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 35 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka ziaren sezamu prażonych
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 10 g oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
  • 30 g sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
Mięso i warzywa
  • 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 125 g pora pokrojonego w 3 mm półplastry
Ryż
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g ryżu basmati
  • prażona cebulka, gotowa do posypania
  • tajski sos chili słodko-kwaśny, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 518.8 kcal / 2170.7 kJ
Białko 24.3 g
Tłuszcz 15.9 g
Węglowodany 68.4 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 2.8 g
Sód 1211.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...