
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynata
- 1 gałązka kolendry, świeżej tylko liście
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego na kawałki
- 35 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka ziaren sezamu prażonych
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l) pokruszona - 10 g oleju sezamowego
- ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 30 g sosu sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Mięso i warzywa
- 150 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 300 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w 1 cm kostkę
- 125 g pora pokrojonego w 3 mm półplastry
Ryż
- 1 ząbek czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 800 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 250 g ryżu basmati
- prażona cebulka, gotowa do posypania
- tajski sos chili słodko-kwaśny, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 518.8 kcal / 2170.7 kJ
- Białko
- 24.3 g
- Tłuszcz
- 15.9 g
- Węglowodany
- 68.4 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Sód
- 1211.1 mg