Burgery z łososia w domowej bułce z sałatką Colesław

Burgery z łososia w domowej bułce z sałatką Colesław

4.5 60 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
10 porcji

Składniki

Sałatka Colesław
  • 600 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 100 g majonezu
  • 160 g marchewki (ok. 2 szt.), pokrojonej na kawałki
  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 15 - 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 - 1 ½ łyżeczki cukru
  • ½ - 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Bułki do burgerów
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 300 g mleka plus 1 łyżka do posmarowania bułek
  • 25 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g)
  • 500 g mąki pszennej typu 550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do natłuszczenia miski
  • 1 żółtko
  • ziarna sezamu, białego do posypania bułek
Burgery z łososia
  • 5 - 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 70 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 15 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 750 - 800 g filetów z łososia, świeżych, bez skóry bez ości, pokrojonych na kawałki
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 533.5 kcal / 2232.2 kJ
Białko 24.5 g
Tłuszcz 25.9 g
Węglowodany 45.8 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 791.2 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...