Wersje kompatybilne
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 cytryna, ekologiczna, mała
- 35 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 4 ząbki czosnku
- 30 g cebuli dymki, ze szczypiorem, pokrojonej w 5 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 45 g oleju
- 400 - 600 g skrzydełek z kurczaka, pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
- 20 g sosu sojowego
- 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 40 g miodu
- 1250 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 300 g warzyw, mieszanych, do stir-fry, pokrojonych w 3 mm plastry lub w słupki 0,5 x 4 cm (np. marchewki, papryki, brokułu, podzielonego na różyczki)
- 80 - 100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka
- 80 - 100 g minikolb kukurydzy, konserwowych lub świeżych
- 100 - 120 g kiełków fasoli mung, świeżych
- olej sezamowy, prażony, do skropienia
- ziarna sezamu, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3194.5 kJ / 763 kcal
- Białko
- 34.5 g
- Węglowodany
- 78.3 g
- Tłuszcz
- 36.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Sód
- 1593.5 mg
Alternatywne przepisy
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1h 30min
Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
2h
Filety z dorsza z masłem cytrusowym; Muffinki z czekoladą
1h
Krupnik z kurkami; Zapiekanka makaronowa z szynką
1h
Gulasz wołowy (z osłoną noża miksującego), „ryż” kalafiorowy; Bezglutenowe ciasto cytrynowe
1h 45min
Wolno gotowany gulasz cielęcy z warzywami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 45 min
Orientalny gulasz z kurczaka; Kasza bulgur z zielonymi warzywami
35min
Podudzia z kurczaka w sosie puttanesca (z osłoną noża miksującego)
2h 30min
Wolno gotowane żeberka w sosie barbecue (z osłoną noża miksującego)
4h 25min
Lemoniada detox (TM6)
35min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2 godz. 50 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem musztardowym i ziemniakami
1h 5min