
Urządzenia i Akcesoria
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
200 g ryżu jaśminowego
-
1 cytryna ekologiczna, mała
-
35 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 1-2 mm plastry
-
4 ząbki czosnku
-
30 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej w 5 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
45 g oleju
-
400 - 600 g skrzydełek z kurczaka pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
-
20 g sosu sojowego
-
40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
40 g miodu
-
1250 g wody
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
300 g warzyw, mieszanych do stir-fry, pokrojonych w 3 mm plastry lub w słupki 0,5 x 4 cm (np. marchewki, papryki, brokułu, podzielonego na różyczki)
-
80 - 100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach bez łyka
-
80 - 100 g minikolb kukurydzy, konserwowych lub świeżych
-
100 - 120 g kiełków fasoli mung, świeżych
-
olej sezamowy, prażony do skropienia
-
ziarna sezamu do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
763 kcal /
3194.5 kJ
Białko
34.5 g
Tłuszcz
36.5 g
Węglowodany
78.3 g
Błonnik
7.5 g
Tłuszcz nasycony
4.8 g
Sód
1593.5 mg