
Wersje kompatybilne
Cytrynowe skrzydełka z ryżem z warzywami (z osłoną noża miksującego)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g ryżu jaśminowego
- 1 cytryna, ekologiczna, mała
- 35 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 4 ząbki czosnku
- 30 g cebuli dymki, ze szczypiorem, pokrojonej w 5 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 45 g oleju
- 400 - 600 g skrzydełek z kurczaka, pokrojonych na kawałki (tylko grubsze i środkowe części)
- 20 g sosu sojowego
- 40 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 40 g miodu
- 1250 g wody
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona - 300 g warzyw, mieszanych, do stir-fry, pokrojonych w 3 mm plastry lub w słupki 0,5 x 4 cm (np. marchewki, papryki, brokułu, podzielonego na różyczki)
- 80 - 100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka
- 80 - 100 g minikolb kukurydzy, konserwowych lub świeżych
- 100 - 120 g kiełków fasoli mung, świeżych
- olej sezamowy, prażony, do skropienia
- ziarna sezamu, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3194.5 kJ / 763 kcal
- Białko
- 34.5 g
- Węglowodany
- 78.3 g
- Tłuszcz
- 36.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 7.5 g
- Sód
- 1593.5 mg
Alternatywne przepisy
Sznycle pod kołderką warzywną z ziemniakami i sałatką Cezar; Lody wiśniowe
45 min
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
1 godz. 20 min
Drink ananasowy
10 min
Wytrawna owsianka z jajkami i zrumienionymi pieczarkami
45 min
Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami z ziemniakami
1 godz. 20 min
Zupa z cukinią i koperkiem; Gulasz z indyka z maślankowymi knedlami
1 godz. 40 min
Angielski brunch
50 min
Wołowina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z frytkami z batatów i sosem majonezowym
1 godz. 30 min
Żurek z pieczarkami; Polędwiczki w sosie chrzanowym z purée ziemniaczanym i glazurowanymi marchewkami
1 godz. 15 min
Filety z dorsza z masłem cytrusowym; Muffinki z czekoladą
1 godz.
Gulasz wołowy z knedlami z chleba; Serniczki w słoiczkach
2 godz. 15 min
Gulasz z owoców morza z ryżem
30 min