Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 420 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 60 g miodu
- 500 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 90 g masła, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 440.7 kJ / 105.3 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 5.4 mg
Alternatywne przepisy
Tort tropikalny z bezikami
5h
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7 Std. 55 Min
Krem angielski (Crème anglaise)
2 godz. 25 min
Semifreddo kawowe
6 Std. 30 Min
Ganache z mlecznej czekolady z korzenną przyprawą
3 godz. 15 min
Krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
20min
Crème pâtissière
2h 35 min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1 godz. 15 min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8h
Krem cytrynowy (lemon curd) – 650 g
20min
Crémeux czekoladowe
3 godz. 15 min
Krem cytrynowy (lemon curd) – 1300 g
20min