Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Krem waniliowy
- 500 g mleka, w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 45 g mąki pszennej
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 100 g żółtek (z 5-6 jajek), w temp. pokojowej
- 1 laska wanilii, tylko ziarna (patrz wskazówka)
- woda, schłodzona, do studzenia kremu
- kostki lodu, do studzenia kremu
Ciasto francuskie
- 200 g masła, zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 90 g wody, schłodzonej
- 2 szczypty soli
Millefeuille
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3236.3 kJ / 773.5 kcal
- Białko
- 13.7 g
- Węglowodany
- 72.9 g
- Tłuszcz
- 48.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 91.5 mg
Alternatywne przepisy
Czekoladki truskawkowe z różowej czekolady
1 Std. 40 Min
Orzechowe semifreddo
8h 35min
Lody marmurkowe
11 Std. 30 Min
Krem z owoców leśnych (berry curd) – 700 g
20min
Wegański żel owocowy
1h 15min
Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym
6 godz. 45 min
Tort czekoladowy z polewą lustrzaną (mirror glaze)
7hod. 55min
Tort walentynkowy
7 Std. 20 Min
Blondie z frużeliną i owocami jagodowymi
1 Std. 40 Min
Tort czekoladowy z truskawkami
2h 30min
Zielony tort biszkoptowy (green ombre naked cake)
3 Std.
Biszkopt czekoladowy
4h