Drożdżowa choinka z białym makiem

Drożdżowa choinka z białym makiem

4.7 57 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 kawałków

Składniki

  • 150 g mleka
  • 50 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 3 jajka (plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta)
  • 500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
    20 g cukru waniliowego
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 500 g masy makowej z białego maku, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
  • cukier puder do oprószenia

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 103 mg
Białko 11 g
Kalorie 113.3 kJ / 397 kcal
Tłuszcz 17 g
Błonnik 4.6 g
Tłuszcz nasycony 7 g
Węglowodany 53 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...