Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g mleka
- 50 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 3 jajka (plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta)
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
10
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 20 g cukru waniliowego - 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 500 g masy makowej, z białego maku, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 113.3 kJ / 397 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 4.6 g
- Sód
- 103 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ślimaczki makowe
2 Std. 30 Min
Gwiazda drożdżowa z makiem
1h 35min
Wielkanocny baranek z makiem
2 Std. 15 Min
Makowiec z białym makiem
2u. 20min
Szampańskie galaretki
4h 30min
Wytrawne paluchy wiedźmy
1h
Masa makowa z białego maku
30min
Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy
1h 40 min
Marchewki w jadalnej ziemi
1h 50min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 godz. 45 min
Pierniczki-witrażyki
2h 10min
Ciasteczka wstążeczki bez cukru
1h 15 min