Urządzenia i Akcesoria
Drożdżowa choinka z białym makiem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 kawałków
Składniki
-
150 g mleka
-
50 g cukru
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
3 jajka (plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta)
-
500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
20 g cukru waniliowego10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 szczypta soli
-
500 g masy makowej z białego maku, wykonanej w TM (patrz wskazówka)
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
103 mg
Białko
11 g
Kalorie
113.3 kJ /
397 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
4.6 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Węglowodany
53 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 Std. 35 Min
Pierniczki-witrażyki
2 Std. 10 Min
Wielkanocny baranek z makiem
2 Std. 15 Min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2 Std. 45 Min
Ciasteczka twarogowe zajączki
1 Std. 10 Min
Baranek wielkanocny
1 Std. 30 Min
Drożdżowy koszyczek wielkanocny
2 Std. 10 Min
Masa makowa
30 Min
Bułeczki wielkanocne zajączki
1 Std. 50 Min
Chlebek-choinka do odrywania
2 Std. 10 Min
Brioszka z kulką
1 Std. 40 Min
Bombki z piernika
3 Std. 25 Min