
Wersje kompatybilne
Cytrynowe medaliony z łososia z młodymi ziemniakami, szparagami i ziołowym sosem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 cytryna ekologiczna
- 500 g wody
- 5 g masła (opcjonalnie, patrz wskazówka)
- 700 g ziemniaków, młodych nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 ¼ łyżeczki soli
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g), bez twardych części
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 10 - 15 g koperku, świeżego tylko liście
- 5 - 6 liści mięty, świeżych
- 2 ząbki czosnku
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 50 g majonezu
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 450 - 500 g fileta z łososia, świeżego, bez skóry bez ości, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- 20 g bułki tartej
- olej do smażenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 580.1 kcal / 2427.3 kJ
- Białko
- 36.1 g
- Tłuszcz
- 28.3 g
- Węglowodany
- 45.8 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Sód
- 963.8 mg